Tuesday, 18 July 2017

bukan supermak

when we got khayla, our 1st born, 1st baby..

oh my... aku sendiri mengaku betapa overnya aku dalam menjaga dia. this cannot. that cannot. aku overprotective, overreacting , aku cepat sentap dengan orang keliling. bagi aku, orang luar tak faham kekdah aku menjaga anak. orang tak tau betapa aku nak melindungi anak aku... sampaikan aku kekadang wasap tanya kawan2, am i doing the right thing with her? en.faris, jgn cakap la.. dia manjakan khayla lebih dari aku.anak pompuan katekan..princess katenye...

mittens dia pon, aku bukak masa dia 4-5 bulan.tu pon takut2 jugak. takut muka dia calar la, takut jari dia cucuk mata la...makan tak pernAH tak suap. baju tu tak pernahnya comot macam budak lain.

and so far, walaupun dia membesar dengan sempurna (alhamdulillah), masa dia 2 1/2 tahun, dia mula tunjukkan kesan dari sikap aku laki bini. contoh , dia tak nak makan sendiri. kena suap. klu tak suap, mmg nan hadooo la dia nak makan.. dia sangat geli dengan habuk. especially habuk kipas siling. ada 1 masa , aku balik kampung, dia jerit "ibu! kipas wawa (nenek) kotor la..eeee..."---- nasib baik mak aku tak dengar. kalau tak, mesti dia kecik hati....

kasut- dia x reti sarung kasut sampai dia 3 tahun. so kami tpaksa beli sandal crocs untuk dia pakai ke mana2.. i started to worry..

tapi since aku bersalinkan izz, aku tak nak buat cara yang sama.. mittens dia 2 bulan dah bukak. aku bagi dia terlentang main depan tv . bila izz dah setahun, aku bagi dia main kotor sikit2.sikit-sikit je la. sebab aku pon tak koser nak bersihkan kalau berkecah sangat. makan pon aku takde la cerewet sangat. apa dia boleh makan, aku bagi je. as long as tak terlampau berlebihan... coklat ke, aiskrim ke, aku bagi je. tapi tak selalu la..

dia merangkak, nk belajar jalan pon jap2 terlentang (takde la kuat sebab aku alas bantal keliling selalunya)  .. hasilnya, cepat dia jalan. pandai makan sendiri, dan dia faham apa yang kami arahkan (buang sampah, masuk baju kotor dalam bakul etc) . and he is daredevil. semua tak takut. gelap gelita pon dia redah. macam junk food ni, dia kurang. aiskrim pon dia x berapa minat... mgkin sebab dia dah rasa..so dia tak hadap sangat...

things took turn pretty fast. dan at the same time, aku pon buat perkara yang sama kat khayla... aku biarkan dia makan sendiri, buang air sendiri (tak payah temankan) , dan aku bagi dia main kotor sama dengan adik... bagi dia makan apa sahaja dia mau... tapi, dia punya craving kt junk food tu jadi BERLEBIHAN. aku rasa sebab silap aku terlampau over sangat tak bagi makan sampai dulu dia kempunan.. so bila dapat makan, dia jadi excited... my mistakes.

orang kata, supermak2 berkata dalam blog, tak leh bagi minum manis time anak batuk, tak boleh bagi coklat time anak demam, batuk, kahak...tak boleh bagi air ribena blablabla...
ya..mereka betul..sebab itu anak2 mereka... dan cara mereka sangat berkesan...
tapi aku aku perhati anak-anak aku...sepanjang aku buat home remedies ke ape, tak jalan... mgkin anak aku takleh masuk kot cara tu...

to be honest, sejak doktor kat hospital cakap "anak u demam. dia nak minum apa, bagi je. sirap, ribena, bagi je. asalkan badan dia tak dehydrated. as long as it is liquid form. air jugak.sama je. "
aku rasa macam terkena lempangan pulak dr doc tu..haha! apsal pulak aku tak terpikir kan? bukan susah pon. bancuh ribena toksah la pekat2. sirap tu takyah la manis sangat. asalkan anak aku nak minum.

so, dari situ, aku took matters on my own hand la. bagi je la air ape dia nak..biasanya dia minum sirap ke, oren ke..guava...tapi, milo memang aku tak bagi. sebab nanti tekak dia lagi melekit and berkahak...

jadi aku consider diri aku BUKAN supermak.

so far, alhamdulillah..maybe sebab dia pon makin besar, so dah kurang demam..kadang 3-4 bulan sekali. itupun tak lama... mungkin betul jugak orang tua2 cakap. jangan "manjakan" sangat bila anak tak sihat... bukan maksud dorang manjakan dari segi mentally, tapi dr segi pemakanan, pergerakan...

see? bukan semua nasihat orang tua tak boleh digunapakai untuk zaman sekarang. masih ada yang relevan... kalau masuk hospital kerajaan, air milo pon dorg bagi. kalau swasta, dia siap ada menu ayam masak merah lagi...hihi..:)


No comments:

Post a Comment

If u got ideas & comments to make my blog better, please leave a comment. Thanks for visiting!